Manuele Therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie, met als doel de functie van de gewrichten te herstellen en lichaamshoudingen en –bewegingen te verbeteren. Dit zowel ter hoogte van de wervelkolom als ter hoogte van de ledematen. Een geblokkeerd gewricht kan pijn, stijfheid, functiebeperkingen en overbelasting veroorzaken in het gewricht en in de weefsels rondom.

 

Als manueel therapeut verhelp ik de functiestoornissen door het toepassen van lichte passieve bewegingen. Soms wordt de behandeling aangevuld met gedoseerde impulstechnieken en/of manipulaties. Dit kan een krakend of knappend geluid veroorzaken, dat meestal als vreemd, maar niet pijnlijk wordt ervaren.

 

Bij manuele therapie wordt de behandeling eerst voorafgegaan door een vraaggesprek en een uitgebreid klinisch onderzoek. Dit leidt tot een diagnose waarvoor dan een specifiek behandelplan wordt opgesteld zodat de oorzaak van de klacht kan worden aangepakt.

 

Klachten van het bewegingsapparaat die efficiënt kunnen behandeld worden met manuele therapie zijn o.a. hoofdpijn, nekpijn, pijn ter hoogte van de borst bij ademhalen, lage rug en bekkenpijn, heup- en liespijn, stijfheid ter hoogte van de enkel, schouder en knie, etc.

Manuele Therapie

Myofasciale Therapie

Met myofasciale therapie worden klachten behandeld die hun oorzaak vinden in het verkeerd functioneren van spieren. Er ontstaan Trigger Points (pijnpunten) die pijn kunnen veroorzaken volgens een bepaald patroon. Dit kan zowel lokale als uitstralende pijn geven.

 

Er wordt nagegaan welke spieren verkeerd functioneren. Daarna worden deze behandeld met specifieke technieken, zoals dry needling, warmte, stretching en compressie.

 

Meer informatie over myofasciale therapie vind je op de website www.trigger.be.

Myofasciale Therapie

Algemene kinesitherapie

Binnen de algemene kinesitherapie trachten we met behulp van verschillende behandelmethodes en -technieken het natuurlijke genezingsproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen en het lichaam terug naar zijn oorspronkelijke functie te herstellen.

U kunt hier terecht voor posttraumatische en postoperatieve revalidatie (prothese, fracturen,.. ), overbelastingsletsels, sportletsels, rugletsels,..

Algemene Kinesitherapie

Manuele lymfedrainage (ad modum Vodder)

Het menselijk lichaam bestaat voor 66% uit vocht. Via het vocht in het lymfestelsel worden allerlei lichaamsstoffen en hormonen getransporteerd. Een goede natuurlijke drainage van dit vochtsysteem is van uiterst belang. Ziekte, stress of een ongeval kunnen dit systeem verstoren en zowel zichtbare als niet-zichtbare oedemen veroorzaken. Via een specifieke manuele massagetechniek kunnen we dit systeem draineren om opnieuw een optimale waterhuishouding te bereiken. Klachten van het zenuwstelsel, stressgerelateerde klachten en posttraumatische of postoperatieve zwellingen, zijn enkele voorbeelden van problemen die via de manuele lymfedrainage verholpen kunnen worden. Meer info via www.mldv.be.

Pre- en postnatale kinesitherapie

Een zwangerschap is een periode vol verandering. Tijdens de prenatale kinesitherapie bekijken we samen hoe u deze periode zo actief en comfortabel mogelijk beleeft. We overlopen uw dagdagelijks ritme en eventuele moeilijkheden, een persoonlijke begeleiding staat centraal. Naast verstevigende oefentherapie, bespreken we ook arbeidshoudingen en ademhaling- en perstechnieken om de arbeid zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Tijdens de postnatale kinesitherapie ligt de nadruk op een goede controle van de bekkenbodemspieren en diepe buik- en rugspieren, via een gevarieerd oefenprogramma. Naast deze stabilisatie-oefeningen, brengen we ook uw basisconditie weer op peil. Op die manier kunt u veilig terugkeren naar uw gewenste activiteiten- of sportniveau. Misschien heeft u zelf een specifiek (sport)doel? We helpen u graag verder om weer helemaal fit te worden!